Častokrát se setkávám u svých klientů i známých s přesvědčením, že zaručeným (a mnohdy také jediným) způsobem, jak zhubnout, je prostě nejíst. Případně jíst miniaturní porce a prostě hladovět. Přitom to tak vůbec být nemusí. Jídelníček v době redukce může být pestrý, nutričně vyvážený, chutný a také v dostatečných porcích, aby vás netrápil pocit hladu.
Nikdy jsem nebyla velkým zastáncem počítání kalorií, zčásti asi protože mi to přišlo příliš pracné a komplikované. Ovšem vzhledem k tomu, že stále častěji narážím v práci na potřebu konzultací ohledně jídla a přesného rozložení daných porcí v rámci redukce, rozhodla jsem se vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké to je si opravdu každé jídlo poctivě odvážit, uvařit a mít přehled o energetickém příjmu.
Navíc si měřím tepovou frekvenci při tréninku a pravidelně podstupuji měření na přístroji in body, abych měla přehled o svém bazálním metabolismu, celkovém energetickém výdeji a také o změnách, které změny v jídelníčků způsobují.
V redukci jsem si dala za cíl zhubnout 5 kg (z 64 kg na 59 kg) a tomu jsem přizpůsobila rozložení makroživin. Snížila jsem příjem sacharidů a tuků, bílkoviny jsem si nechala na vyšší hodnotě, abych si ochránila svalovou hmotu.
Ukázka mého redukčního jídelníčku:
A tady se můžete podívat, že přestože je jídelníček redukční, vůbec se netrápím hlady, nechybí mi sladké, protože jídelníček má dost ovoce a váha jde krásně dolů. (pozn. aktuálně mám 6. den redukce a váha je 62 kg, tzn. úbytek 2 kg za necelý týden).
Snídaně: Gluten free kaše s chia semínky, mlékem, borůvkami, jahodami a skořicí
(33 g gluten free kaše, 200 ml mléka, 10 g chia semínek, 100 g jahod, 30 g borůvek)
Svačina: 100 g čerstvých jahod
Oběd: aljašská treska, celozrnný bulgur, zelenina
(200 g tresky, 70 g bulguru, 250 g zeleniny)
Svačina: 1 krajíc celozrnného chleba, 2 plátky šunky (95% masa), 2 vejce, 100 g okurky, 50 g cherry rajčat
Večeře: nízkokalorické nudle, kuřecí maso a zelenina
(150 g nízkokalorických nudlí, 150 g kuřecích prsou, 200 g zelenina - mrkev, brokolice, květák)
Žádné komentáře:
Okomentovat