Lidské tělo potřebuje přijímat tři základní druhy živin: bílkoviny, sacharidy, tuky. A právě oříšky jsou výborným zdrojem "zdravých tuků" v podobě esenciálních mastných kyselin. Jedná se zejména o omega-3 a omega-6-mastné kyseliny, které jsou potřebné pro správnou činnost mozku, snižují nebezpečí vzniku srdečních chorob, snižují srážlivost krevních destiček, pomáhají při vysokém cholesterolu, napomáhají zvýšit kvalitu vlasů a nehtů a podílí se na udržení hormonální rovnováhy v těle.
Kromě toho obsahují ořechy celou řadu dalších prospěšných látek, jako jsou vitamíny (zejména B-komplex) a minerály (zinek, selen, hořčík, vápník a další), které jsou nezbytné pro správnou funkci celého našeho organismu.
Ořechy v době hubnutí
Ovšem vzhledem k vysokému obsahu tuků se konzumace většího množství oříšků nedoporučuje v případě, že chcete zhubnout. 100 g ořechů totiž obsahuje průměrně 90 g tuků! Denně se tedy v redukci doporučuje maximálně menší hrst ořechů a to v případě, že nemáte dostatečný přísun tuků z jiných potravin. Je tedy dobré spočítat si, jaký je váš celkový přísun tuků a dle toho si volit porci oříšků.
Charakteristika vybraných druhů:
*nutriční hodnoty jsou uvedeny na 100 g ořechů
Lískové ořechy: 623 kcal (bílkoviny 14.7 g, sacharidy 16,5 g, tuky 62 g)
Lískové ořechy jsou v České republice velmi dobře dostupné a není tedy divu, že patří spolu s vlašskými ořechy mezi nejčastěji konzumovaný druh ořechů. Jsou velmi bohaté na obsah tuků, stejně jako na vitamíny B skupiny a minerály (vápník, hořčík, fosfor, mangan). Konzumace lískových oříšků je vhodná například při cukrovce, jako prevence vzniku ledvinových kamenů, u sportovců pro doplnění energie.
Vlašské ořechy: 648 kcal (bílkoviny 15,1 g, sacharidy 13,7 g, tuky 63 g)
Vlašské ořechy patří mezi nejchutnější druhy ořechů u nás. Obsahují značné množství nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6 mastné kyseliny. Prapůvodně pocházejí tyto ořechy ze střední Asie, ale postupem času se rozšířily také do Evropy. A kromě výborné chuti skýtá konzumace vlašských ořechů také řadu zdravotních benefitů - například pouhých 80 g vlašských ořechů denně vám pomůže snížit množství LDL cholesterolu v krvi o 16 %. Vlašáky jsou navíc výborným zdrojem vitamínu E, B1, B6 a minerálů (hořčík a zinek). Kromě snižování cholesterolu vám pak konzumace těchto ořechů napomůže k zdravému fungování nervové soustavy, zabrání vzniku krevních sraženin a zánětlivých procesů v těle.
Mandle: 571 kcal (bílkoviny 21 g, sacharidy 21,4 g, tuky 55 g)
Pokud se mluví o konzumaci ořechů ve spojitosti se zdravým životním stylem, zmiňují se velmi často právě mandle? Čím jsou ovšem tak výjimečné? Obsahují totiž velké množství flavonoidů, což jsou látky, které pomáhají chránit vaše srdce a také cévy před kardiovaskulárními onemocněními, která jsou v České republice poměrně častá. Navíc obsahují, stejně jako další druhy ořechů, nenasycené mastné kyseliny, které napomáhají udržet zdraví vašeho srdce i nervové soustavy.
Žádné komentáře:
Okomentovat