pátek 8. dubna 2016

Špaldové koláčky z celozrnné mouky

Na recept na celozrnné koláčky jsem narazila poměrně náhodou díky nutriční terapeutce Pavle Janovské, která hází pravidelně do světa tipy na zajímavá zdravá jídla a také svačinky. Mě zaujaly právě koláčky, protože jsem je vždy připravovala jen z klasické bílé mouky



Doma jsem měla celozrnnou špaldovou mouku, takže jsem ji rovnou použila na přípravu koláčků a nahradila jsem pšeničnou mouku, která byla uvedena v původním receptu :-)

Ingredience (na cca 16 koláčků):
500 g špaldové celozrnné mouky
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
20 g třtinového cukru
1 vejce
75 ml oleje
1/2 lžičky soli

Náplň:
1. nastrouhaná jablka s rozinkami a skořicí
2. povidla

Zdobení:
40 g datlí bez pecek
40 g kokosu
15 g lněných semínek
malinová marmeláda, aby se vytvořila kompaktní hmota

Mouku vysypeme do mísy a uděláme v ní důlek, který vysypeme cukrem a solí. Důlek následně naplníme mírně ohřátým mlékem a do mléka pak nadrobíme droždí. Necháme cca 15-20, než se vytvoří kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme těsto, které necháme 60 minut kynout na teplém místě.

Po nakynutí nabíráme lžící kousky těsta, ze kterých vytvoříme placičky. Na ty dáme směs náplně a vypracujeme kuličku, kterou vložíme na plech s pečícím papírem. Kuličku "rozpláceneme" :-) a na střed vložíme směs datlí a kokosu.

Na závěr potřeme vejcem a pečeme 30 minut při 180°C. 

Žádné komentáře:

Okomentovat