Ve spojitosti se zdravým životním stylem se často hovoří o cukru a jeho obsahu v různých potravinách. Pravdou je to, že v současné době je prakticky skoro nemožné, že konzumaci cukru 100% vyhnout - je totiž téměř ve všech potravinách. Takže pokud si nezačnete péct vlastní pečivo, vařit všechna jídla a připravovat všechny nápoje, konzumaci cukru se prostě nevyhnete. Ovšem vhodným výběrem potravin se dá jeho přísun do těla značně snížit.
Proč je vlastně cukr pro tělo škodlivý?
Po konzumaci cukru značně stoupá kyselost pH v žaludku, což vede k překyselení organismu. Tělo v tom okamžiku navíc spotřebovává více živin, vitamínu B, vlákniny a některých minerálů, aby se s tímto stavem vyrovnalo. Navíc překyselení organismu bylo spojeno se vznikem některých druhů onemocnění, jako je například rakovina. Navíc se při konzumaci cukru uvolňuje do krve velké množství glukózy, což má za následek vyplavení inzulínu, který má za úkol přenést tyto molekuly do míst, kde jsou potřeba. Při opakovaném vysokém příjmu cukru ovšem může způsobit necitlivost tkání k inzulínu a vést k cukrovce 2. typu (diabetes mellitus).
Konzumace cukru je také spojena s podrážděností, vznikem obezity, poškozením zubů a jater a při dlouhodobé konzumaci přispívá k vzniku neurodegenerativních onemocnění.
Ovšem pravdou je, že se odborníci shodují na tom, že zdravotní problémy nezpůsobuje ani tak samotná molekula cukru (sacharózy), jako spíš množství, ve kterém je konzumována. Při střídmé konzumaci vám zdravotní problémy nehrozí.
Jak je to s cukrem v ovoci?
A konečně se dostáváme k tomu podstatnému - jak je to vlastně s ovocem? :-) Většina z nás má ovoce ráda zejména pro jeho svěží sladkou chuť. Je ovšem zdravé, nebo je plné cukru, kterému bychom se měli vyhýbat?
Při hodnocení potravin se často pracuje s veličinou označovanou jako glykemický index. Jedná se o hodnotu, který nám říká jak rychle se sacharidy v potravinách transformují na glukózu a jsou využity tkáněmi. Referenční hodnotou je zde glukóza s indexem 100, tj. čím vyšší je hodnota glykemického indexu, tím je využitelnost rychlejší (odtud pak název pomalé a rychlé cukry).
Glykemický index ovoce je různý, podle konkrétního druhu, ale mnohé z nich jej mají poměrně vysoký. Ovšem obsah sacharidů (konkrétně ovocného cukru fruktózy), je zde malý, ve srovnání s komerčními výrobky obsahujícími právě fruktózu. A právě jejich konzumace je spojována se zdravotními komplikacemi - například nadměrná konzumace kukuřičného sirupu v USA je spojena s enormní mírou obezity zdejších lidí.
Vzhledem k tomu, že ovoce neobsahuje jen čistou fruktózu, ale je plné vlákniny, vitamínů a minerálů, rozhodně se nejedná o prázdné kalorie a jeho metabolismus je zcela odlišný od průmyslových výrobků. Díky vláknině je vstřebávání cukrů pomalejší a vitamíny a minerály dodají tělu potřebné esenciální živiny.
Zdravotní problémy spojené s konzumací cukru jsou spojeny s nadměrnou konzumací uměle slazených potravin a pochutin, jako jsou čokolády, slazené nápoje, dezerty apod. Vyřadíte-li tyto potraviny ze svého jídelníčku a nahradíte-li jej čerstvým ovocem, rozhodně se nemusíte bát o své zdraví, právě naopak. Dopřejte svému tělu to nejlepší a v té nepřirozenější formě.
Žádné komentáře:
Okomentovat